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lunedì 18 novembre 2013

September 2014 recipe - Ricetta di Settembre 2014

Zaeti - Cornmeal Cookies


Ingredients
  • 3 egg yolks
  • 1/4 cup sugar, plus a little more for sprinkling
  • 3/4 cup cornmeal
  • 3/4 cup tipo 00 flour or cake flour
  • 1 lemon, zested
  • 1 teaspoon baking powder
  • Pinch salt
  • 1/4 cup butter, melted and kept hot
  • 1/4 cup raisins, rehydrated in warm red wine
  • Serving suggestion: wine for dipping or fruit jam

Preparation

Preheat the oven to 350 degrees F.
In a large bowl, combine the yolks and sugar and whisk well until the mixture is yellow and creamy, about 1 minute.
In a separate bowl, combine the cornmeal, flour, lemon zest, baking powder, and salt and mix well. Briefly stir in the butter, then fold in the egg yolk mixture and raisins until the dough just comes together. Put the dough out onto a floured board briefly knead to form a rectangle, do not overwork the dough or it will get tough. Roll the dough out to 1/4-inch thick and cut it into 2-inch diamonds. Butter a cookie sheet and place the cookies on the sheet. Bake for 12 minutes, or until golden brown and firm. Serve hot or at room temperature.

Source: http://www.foodnetwork.com


Zaeti

Ingredienti 
  • 200 g di farina 00
  • 200 g di farina di mais 
  • 150 g di burro
  • 100 g di uvetta
  • 150 g di zucchero
  • 4 tuorli
  • scorza di un limone
  • 1 pizzico di sale
  • 1 cucchiaio di lievito per dolci

Preparazione

Far rinvenire l’uvetta in un bicchiere di vin santo (oppure grappa) tiepido.
Lasciare ammorbidire il burro a temperatura ambiente.

Nella ciotola della planetaria sbattere a lungo i tuorli con lo zucchero fino ad ottenere una crema ben montata.

In un recipiente amalgamare le farine col sale e il lievito.
Unirle lentamente alle uova continuando ad amalgamare.
Per ultimo aggiungere l’uvetta ben strizzata e il burro.

Rimuovere l’impasto dalla planetaria, riporlo su un piano da lavoro leggermente infarinato e formare un cilindro.
Tagliare delle fette larghe circa un dito e appiattirne due estremità.
Disporle ben distanziate in una teglia ricoperta con carta da forno e infornare a 180 °C per 15/20 minuti.

Sfornarli, lasciarli raffreddare su una gratella e riporli in una scatola di latta dove si conserveranno bene anche per tre settimane.
Se volete potete spolverare gli zaeti con lo zucchero a velo prima di servirli.

Fonte: http://blog.giallozafferano.it

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