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lunedì 18 novembre 2013

October 2014 recipe - Ricetta di Ottobre 2014

Risotto all'Amarone


Ingredients
4 servings
  • 320 g vialone nano (dwarf) igp rice
  • 60 g grana padano cheese or seasoned Monte Veronese cheese (grated or in flakes)
  • 100 g onion
  • 40 g ofbutter 
  • 35 g beef marrow or 50 g of extra virgin olive oil
  • 1 lt. of beef stock
  • 1/2 a bottle of Amarone della Valpolicella Doc wine

Preparation
Warm the Amarone separately. Allow the finely chopped onion to dry in a casserole with 20 gr. of butter. Add the marrow and cook on a low flame for about 6 minutes. Add rice, toasting it on a low flame for several minutes (while continuously stirring). Slowly add a half of the Amarone which you had warmed. Continue cooking, without stopping mixing with a wooden ladle, adding the hot broth a little at a time as and when the cooking calls for it. When the cooking is at a good point, slowly add the remainder of the Amarone wine. At the end, whisk the risotto with 20 gr. of butter and 60 gr. of grana padano cheese. Allow to rest for a few minutes, and then serve. For a special table presentation, we advise you to serve the risotto inside a 'wafer' of grana cheese shaped like a basket. To prepare it, proceed as follows: melt 100 gr. of grated grana cheese in a heated non-stick pan. Using a flat wooden spoon, lift the sheet that forms and place it on the plate, modelling it into a basket where the rice will be served. Accompany it with a Valpolicella Classico.

Source: http://www.veronapartments.it


Risotto all'Amarone

Ingredienti 
Per 4 persone

  • 320 gr Riso Vialone Nano 
  • 60 gr Monte Veronese grattugiato 
  • 350 ml Vino Amarone della Valpolicella 
  • 1 Scalogno (circa 50 gr)
  • 60 gr Burro 
  • 60 gr Midollo di bue 
  • 1 l Brodo di carne 
  • Sale q.b.

Preparazione
Per preparare il risotto all'Amarone, iniziate a tritare finemente lo scalogno. In una casseruola fate sciogliere 30 gr di burro insieme al midollo di bue, aggiungete lo scalogno e fatelo appassire con un mestolo di brodo di carne.
Unite il riso e fatelo tostare bene, quindi versate l'Amarone a filo in due-tre volte, aspettando che il vino già versato sia ben assorbito. Ci vorranno almeno 5 minuti, durante i quali mescolerete con un cucchiaio di legno.
Proseguite la cottura del risotto a fuoco dolce, aggiungendo il brodo di carne un mestolo alla volta. Quando il riso sarà ben al dente, spegnete il fuoco e mantecate il risotto con i restanti 30 gr di burro e con il formaggio Monte Veronese grattugiato, amalgamando con il cucchiaio. Il risotto all'Amarone è pronto per essere servito!

Fonte: http://ricette.giallozafferano.it

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